© Rootsville.eu

Buskerfestival
(Rootstown & CC Het Gastuis)
Aarschot (17-09-2023)

reporter & photo credits: Freddie

info organisatie: Rootstown - CC Het Gasthuis


© Rootsville 2023


Een nog zonnige zondagnamiddag en wat leent er zich dan het meeste toe om te ontspannen, Het 'Buskerfestival' in de stad van de 'Kasseistampers' aka Aarschot. Toch al reeds de 6de editie dat 'Rootstown' en het 'CC Gasthuis' de handen in elkaar kwamen te slaan om een internationale busking affiche naar deze stad in het Hageland te lokken.

Vier 'Buskers' zullen een leuk plaatsje komen in te nemen in deze stad waar ze hun talenten laten horen aan vooraf samengestelde groepen die cultuur en wat sightseeing, hoog in het vaandel dragen, dit onder de deskundige leiding van een ervaren stadsgids. De rondleidingen waren zoals de vorige jaren uitverkocht en zo worden ze hier terug verwacht op de binnenkoer van het 'Gasthuis' voor drankje en de point final van dit 'Buskerfestival' met de afsluitende Britse bluegrass formatie 'Flats & Sharps'. 

onze Lieve-Vrouwe Kerk Aarschot...

Zoals het al een paar jaren de gewoonte is heb ik mijn persoonlijke gids ter beschikking, 'Ronny El Bombero' en zo lang er geen brand uitbreekt zal hij me vergezellen langsheen de terrasjes verspreidt in deze Demerstad. We nemen de kortste weg vanaf het vertrekpunt richting eerste 'Busker'. 'Bonny Jack' is helemaal vanuit de Italiaanse hoofdstad Rome komen afzakken en heeft zich verscholen in de oude wekplaatsen van de stad. Je weet wel de 'thuis' van de vier gemeentearbeiders die in 1965 de muze waren voor Louis Neefs zijn 'Wat een Leven' aka 'Als Ik Ooit Eens Vijf Minuten Tijd Heb'.

Na zijn debuutalbum Bone River Blues (2020), bracht hij in 2022 zijn tweede studioalbum Night Lore Blues uit. Hij heeft jarenlang in Seattle gespeeld in verschillende groepen en is teruggekeerd naar zijn eerste liefde, de blues, onder zijn eigen naam geïnspireerd door beroemde piraten Anne Bonny en John Rackham. De luisteraars kunnen genieten van nummers als 'Uncle Jack', 'Tell Me' en 'Dr. Jenny & Mr. Gail. Dit laatste kan je bewonderen op het vorig jaar uitgegeven album, 'Night Lore Blues'.

We slenteren verder doorheen het stadspark dat in 1920 werd gesticht en tot stand kwam door de samenvoeging van Kapucijnenklooster en het Drossaerde, wat het kasteel was van de heren van Aarschot. Vorige maand was hier iedere donderdag een concert te beleven met als afsluiter op het 'Alpacas Collective' op 31 agustus. Nu ligt dit park er tamelijk rustig bij en kan je genieten van de rust en kalmte midden in de stad.

Piet Piraat in het park...

Meteen ook het moment om al even te verpozen op het terras van 't Verlof' het café waar ook concerten worden gehouden en vroeger bekend stond als de 'Elf Uren Mis'. Na een lekker pintje komen we zo uit in de tuinen voor het 'Begijnhof' waar de bewoners zich al lekker hadden gesetteld voor wat komen zou.

'Robbert Duijf' zag ik een eerste maal op de Southern Bluesnight in het Nederlandse Heerlen in 2019 en had toen net zijn album 'Going Home' uitgebracht. In zijn muziek vinden we invloeden terug van Ierse folk en gospelblues. Een gospelbluesje als "Keep Your Lamb Trimmed And Burning" zoals in de versie van "Blind Willie Johnson" daar houden we toch allemaal van. 

Vandaag laat hij zich begeleiden door zijn zoon Rubin Duijf op contrabas en het is net de toevoeging van dit warme instrument dat zijn sound nog voller maakt, en zoals het spreekwoord zegt; jong geleerd is oud gedaan. Uit zijn vinyl EP 'Change Myself' krijgen we ook nummers als 'Working Like A Slave' en 'Hard Time Killing Floor' en zo weten de 'Begijntjes' van Aarschot dat er bij onze noorderburen ook singer-songwriter talenten bestaan. ook ouder werk zoals 'Dangerous Mood' uit zijn gelijknamig album van 2021 doet het hier stil worden.

Time to move on hoor ik mijn gids 'El Capitàn' zeggen en met dat nummer van Tom Petty in mijn achterhoofd gaat het richting Residentie- en dienstencentrum en het 'Orleanshof' waarin zich ook serviceflats woningen bevinden. In de achtertuin van dit gebouw zitten de bewoners al klaar voor wat hier gaat gebeuren.

Het tuintje hier is het podium voor Dries Bongaerts. Met als decor twee kunstwerkjes die door een bewoner zijn ontworpen valt het mij in het bijzonder op dat een goede tuinman hier wel eens aan de orde zou kunnen zijn, maar soit we zijn, hier voor de muziek.

Dries Bongaerts is een Belgische singer-songwriter wiens solodebuut, For The Light In Thy Heart, goed werd ontvangen door de pers. Hij heeft sindsdien honderden concerten gegeven in binnen- en buitenland en was in 2022 in residentie bij Muziekcentrum Dranouter. Zijn nieuwe album, Prove Me Right (2021) wordt geprezen om zijn mijmerende zanglijnen en tekstuele diepgang.

Vandaag kunnen de groepjes luisteraars genieten van nummers als 'Lay Down With You' en 'Prove Me Right' uit zijn recentste album. Doordat de 'Buskers' hier niet versterkt optreden is stilte dan ook van groot belang om van zijn teksten te kunnen genieten, waardoor ook het opsplitsen in kleinere groepjes van essentieel belang is.

We klimmen wat hoger naar de hogere punten van Aarschot richting 'Villa Coremans'. Hier bevind zich ook de restanten van de 'Aurelianustoren'. Een moment dat deel uit maakt de oude stadwallen van Aarschot uit 1357. Het is zoals zoveel 'beschermde' monumenten in België een gevaarlijke en nooit gerestaureerde toren waar het woord 'Gevaarlijk' best mag worden vermeld. Villa 'Coremans' met bijgebouw en tuin werd geregistreerd als huis en lusthof in 1871, met Meulemans Benedictus Hubertus, molenaar, als bouwheer. De tuin werd aangelegd op een steile helling boven de stad en is een bescheiden voorbeeld van een ‘geleend landschap’.

De 'Busker' die hier zijn ding mag komen doen is de Amerikaanse singer-songwriter en multi-instrumentalist 'Mountain Son'. Hij put uit twee decennia aan songwriting-ervaring en laat zich inspireren door folk-, country- en blues iconen: Willie Nelson, Bob Dylan, Gillian Welchen door zijn behendig fingerpicking en slide-gitaarwerk creëert Mountain Son een tijdloos en origineel geluid.

De bezoekers van dit 'Buskerfestival #6' kunnen hier genieten van nummers als 'Little Annie' en 'Sugartown' maar ook werk uit zijn vorig jaar uitgebracht album 'Hard Workin' Man' met songs als 'Singing To The Mountain' en 'Money'.

Onze 'walk in the town' zit erop en alvorens het afsluitende concert in het 'Gasthuis' nog te beleven kuieren we rustig doorheen 'Osschot' op zoek naar een vrij terrasje op deze zonnige zondag, onderweg nog genietend van de kunst hier aanwezig.

Het Bleiterke

Ons eindstation is dus als gezegd de binnenkoer van het 'CC Het Gasthuis' waar naar jaarlijkse traditie een afsluitend concert wordt aangeboden aan de bezoekers van dit festival en zo ook aan diegene die hier rustig komen genieten van een koffie of een 'Gasthuistripel'.

De eer is aan 'Flats & Sharps' een uit het Verenigd Koninkrijk afstammende vierman formatie die hun eigen benadering komen geven van de muziek zoals grondlegger Bill Monroe het eind jaren 50-tig voor ogen had. De band bestaat uit Josh, Mikey, Liam en Danny en tegen de klok van 17.00 mogen zij er aan beginnen.

Heerlijke Bluegrass met nummers als 'I'm Better Of Without You' en 'Born To Be With You' uit hun vorig jaar uitgebracht album 'In The Glass' maar ook ouder werk zoals 'Born To Be' en 'Walking Shoes'. Ze weten het publiek hier op de binnenkoer onmiddellijk mee te krijgen met hun aanstekelijke muziek en krijgen we zo met 'Caleb Meyer', uit hun in 2016 verschenen album 'King Of My Mind', het ultieme einde van een mooie en stralende zondag.

iedereen is toch fan van rootsmuziek